HOME PAGE HOME PAGE HOME PAGE ENGLISHSLOVENSKYČESKY
 
Úterý 19.03.2024
FS PÚČIK
Folklorní soubor PÚČIK
Historie souboru
Kde nás najdete
Repertoár souboru
Cimbálová muzika
Aktuality a zprávy
Kalendář akcí
Fotogalerie
KONTAKTY
Napište nám



FOLKLORNÍ SDRUŽENÍ ČESKÉ REPUBLIKY

SDRUŽENÍ PŘÁTEL FOLKLORU

Podlužácký kroj [ Lidové oblečení - kroj ]

Podlužácký kroj
Lanžhotský krojový pár u žůdra - krása podlužáckých krojů
Mikroregion Podluží

Malé povídání o podlužáckém kroji
Co vím, to Vám povím. Co nevím, to zjistím a potom vypovím. Co jsem zjistila z knížek, od starších a vlastním pozorováním, to právě čtete.
Pokrývku hlavy děvčete tvoří tzv. rožky, jenž jsou podkovovitého tvaru na temeni mírně skosené do dvou rožků. Zdobí je ručně malované mašle, skládané do 4 oček (dříve 5) sahající cca do půli délky sukně. Nad čelem děvče nosí zapletenou "zahrádku" z umělých vlasů. Když ještě nosili děvčata vlasy dlouhé, trvalo zapletení zahrádky cca 40 min. Někdy pomáhají rožky přidržovat dvě zboku zapíchnuté ozdobné jehlice; většinou jen sponky "vlásenky" nad čelem připnuté.
Hruď jí zdobí pod krkem uvázané malované mašle sahající téměř ke spodnímu okraji sukně. Krásně vyšívané molové rukávce jsou dobře naškrobeny, aby držely tvar, uvázány nad loktem, a dozdobeny vyšívanou krajkou "taclemi". Záda děvčeti zdobí vyšívaný "obojek", vyšívaná krajka obdélníkového tvaru. Přes rukávce má děvče oblečený vyšívaný "lajblíček" vestičku, zdobenou barevnými mašličkami, "břinkáčky" flitry různých tvarů a barev. Kolem pasu má uvázanou malovanou stuhu, jejíž ornament se shoduje s ornamentem mašlí pod krkem a na rožkách. Převládající barva mašlí ladí s barvou svrchní sukně. Na svrchní sukni leží krásně vyšívaný "fěrtoch" zástěra. Zdobení sukní se provádí tzv. sámkováním (15 sámků), v poslední době se přidává i zdobení malovanými ornamenty a flitry. Na nohou má děvče kožené čižmy, jejich podešve jsou zboku obarveny na červeno, jsou " navarhánkované" ( podobné skladům na harmonice), obšité a na podpatku zdobeny mosaznou podkovičkou.

Svobodní chlapci "šohajé" nosívají "košelu a červenice s klobůčkem". Škrobená košile je u krku většinou červeně vyšívaná. Zavazuje se na dvě mašličky, jedna pod krkem a druhá přes rameno. Pod mašličkami se nosí červený zdobený šáteček. Rukávy "parádní" košile jsou z vyšívaného molu, složeného ze tří dílů a zakončeného "čipkami" ( krajkou). Přes "košelu" má přehozený "lajbl". Barva lajblu byla dříve jedním z poznávacích znaků odkud šohaj pocházel. O domácích hodech mají místní šohaji lajbl ozdobený vějířkem malovaných mašlí a kytičkou ( v Lanžhotě pouze uvázaných mašlí, ale neskládaných do vějířku). Délka mašlí se za poslední roky prodloužila až do půli lýtek i více. Červenice jsou vyšívané kalhoty z pevné látky zapínající se na háčky a řemen. Do nich se nosí malovaný nebo vyšívaný krajkový kapesníček. Na nohou má šohaj obuté čižmy.Většina Podluží nosí na čižmách vyšité srdíčko, pouze v Lanžhotě mají 2 k sobě zády obrácené béčka. Jsou vyrobeny z lakované kůže, zdobené "střapcama" a podkůvkou. Na hlavě nosí většinou vyšší klobouček "guláč" nebo nižší "hůseňák". Klobůček je zdobený "hůsenkami", skleněnými ozdobami, mašličkami, volavčím pérkem "košířkem". Stárci nosí v holénce zastrčené "právo". Několik barevných mašliček jako odznak a výsada práva stárka.
K podlužáckému kroji patří i kroje starobřeclavský, poštorenský ... Nejvýraznější rozdíly jsou: červenice vyšívány modře, nebarevně, pokrývka hlavy "kokeš"dívky je jiného tvaru ( bez zploštění), mašle jsou skládány na sebe a vzadu jsou čtyři místo dvou, v Poštovné malované, ve St. Břeclavi nemalované.
Martina Kaufová, kaufova@podluzi.cz

Na Podluží mívá skoro každá obec vlastní slovácký krúžek, dočtete o nich také na jejich stránkách:
www.podluzi.cz
www.mnves.cz
www.dolnibojanovice.cz
www.hrusky.cz
www.kostice.cz
www.poddvorov.cz
www.moravskyzizkov.cz
www.tynec-bv.cz
www.tvrdonice.cz
www.lanzhot.cz
www.obecprusanky.cz
www.luziceuhodonina.cz
www.breclavan.com
Slovácký krúžek

SOUVISEJÍCÍ ODKAZY

UPŘESŇUJÍCÍ ODKAZY

UMÍSTĚNÍ

DALŠÍ INFORMACE: http://www.fos.cz

AKTUALIZACE: Luděk Šorm (FOLKLOR.CZ) org. 24, 02.10.2005 v 21:53 hodin
Copyright 1998-2024 © www.infoSystem.cz,
součást prezentačního a rezervačního systému Doménová koule ®
FOLKLOR A TRADICE
Etnografický region
Etnografický subregion
Lidové tradice a zvyky
Lidová řemesla a výrobky
Folklorní sdružení
Folklorní soubory
Folklorní festivaly
FOLKLORNÍ AKCE V KRAJI
Aktuality a zprávy
Folklorní akce a festivaly
Turistické akce
Kalendář akcí v kraji